‘Door in de huid te kruipen van planten en dieren word je onderdeel van de natuur, in plaats van toeschouwer ’
Het dier staat aan de wieg van de geneesmiddelenindustrie. In Oss leidt de vraag wat te doen met dierlijk slachtafval in 1923 tot de oprichting van Organon. Dankzij insuline en later de anticonceptiepil groeit het bedrijf uit tot een wereldspeler in de farmacie. Belangrijke ontwikkelingen voor de geneeskunde, waarbij echter steeds de beweegredenen van de mens centraal staan.
Maar wat hebben dieren nodig, voor een gevarieerd dieet of om zich te genezen? De praktijk van Stefan Cools en Sandra van den Beuken (Deurne 1981) richt zich op de belevingswereld van het dier. Door de handelingen van verschillende diersoorten te volgen en een veld in te richten op hun behoeften, vergroot de biodiversiteit van het landschap. Hoe meer dieren het veld bezoeken of bewonen, hoe meer kennis Stefan weet te vergaren en toe te passen. Bijvoorbeeld over zelfgenezing onder dieren.
Wat wij (steeds minder) kennen als ‘grootmoeders middeltjes’, weten dieren intuïtief. Zo eten koeien weegbree om maagpijn te verlichten en vliegen vogels boven schoorstenen om zich te ontdoen van parasieten. In The Animal Farmacy maken we kennis met het cultuurlandschap als apotheek voor dieren. Tijdens de tentoonstelling richt COOLSVANDENBEUKEN (Stefan Cools & Sandra van den Beuken) de tuin van Museum Jan Cunen blijvend in als apothekerstuin voor dieren, De Animal Farmacy is onderdeel van Camping Cunen.
The Animal Farmacy is de derde editie van Camping Cunen, een zomerproject waarin experiment en ontmoeting centraal staan. Het project haalt de stad – in of dit geval het landschap – naar binnen en brengt het museum naar buiten. Camping Cunen wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Bank Giro Loterijfonds.