Operatie Steenbreek Heerlen

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek Heerlen

Direct aanmelden ▾

Stenen eruit en groen erin!

Ook genoeg van op je stenen tuintje en wil je meer groen, kleur en leven in je tuin? Meld je dan aan voor het project Operatie Steenbreek Heerlen. Met dit project helpt de gemeente Heerlen jou om je tuin groener te maken door stenen te vervangen door groen. En dat is makkelijker dan je denkt! Meld je aan via het formulier onderaan de pagina en ontvang een gratis tuin advies en planten voor jouw tuin. 

Waarom meedoen aan operatie Steenbreek

Buiten dat je gratis advies en planten krijgt zitten er nog meer voordelen aan Operatie Steenbreek.

gezondheid icons steenbreek
Gezondheid

Mensen die in een groene buurt wonen of werken of veel buiten zijn, voelen zich gezonder en gaan minder vaak naar de huisarts. Dit heeft niet alleen te maken met het inademen van frisse lucht of de prettige groene omgeving. Uitzicht op groen laat de hersenen ontspannen en zorgt voor minder stress.

icons steenbreek biodiversiteit
Dieren

Planten en struiken zijn een leefgebied voor allerlei dieren. Bijvoorbeeld egels, vlinders, (wilde) bijen en insecten vinden voedsel en schuilplaatsen in het groen. De aanwezigheid van deze dieren is ook weer goed voor veel vogelsoorten en vleermuizen.

icons steenbreek waterafvoer
Waterafvoer

Groen is belangrijk voor de waterafvoer. Door het weghalen van tegels en grind trekt regenwater makkelijk in de grond. De langzame afvoer van regenwater zorgt ervoor dat het riool niet over loopt en dat de bodem minder snel uitdroogt.

icons steenbreek temperatuur
Temperatuur

Groen zorgt voor koelte in de stad. Groen werpt schaduw op de gebouwen, daardoor warmen de stenen minder snel op en koelt de stad beter af. Vooral in de zomer is een lagere temperatuur beter voor de gezondheid van mensen.

icons steenbreek sociaal
Sociaal

Werken aan het groen in je tuin zorgt er ook voor dat je betrokken bent bij je omgeving. Doordat je meer in je tuin bent, heb je ook meer contact met je buren en mensen in je buurt.

Hoe gaat het in zijn werk?

 1. Lees de regels van het project goed door!
 2. Vul je gegevens in
 3. Plan een afspraak voor het tuin advies en de keuze voor de planten
 4. Voer de voorbereidende werkzaamheden uit
 5. Ga je planten ophalen op de ophaaldag
 6. Plant je planten aan en zorg er goed voor
 7. Genieten van je tuin!
 
 
Vragen?

Heb je nog vragen over operatie Steenbreek? Kijk dan eens bij de ‘Meest gestelde vragen’ om te zien of jouw vraag er bij staat. Staat jouw vraag er niet bij stuur dan een mail naar steenbreek@sandravandenbeuken.nl

Mark

“Ik zit nu veel meer in mijn tuin, er is ook veel meer te zien!”

 

Patrick

patrick operatie steenbreek heerlen

“We hebben nog steeds een simpele tuin, maar zo veel mooier en leuker! “

Meld je aan voor Operatie Steenbreek Heerlen

De voorwaarden voor deelname op een rijtje:

 1. Je woont in de gemeente Heerlen (andere gemeentes zijn uitgesloten);
 2. Je gaat minimaal 6m2 verharding (bestrating, kiezel, grind) uit jouw tuin verwijderen. Dit mag ook meer zijn, let er wel op dat we maximaal 12m2 aan planten leveren;
 3. Je vindt het goed dat we een begin en een eind foto maken (of je levert een begin foto aan wanneer jouw bestrating al is verwijderd);
 4. Je voert de werkzaamheden zelf uit; de bestrating verwijderen, de bodem verbeteren en aanplanten. Wij geven jou advies over hoe je deze werkzaamheden zo eenvoudig mogelijk kunt uitvoeren;
 5. Wanneer we langskomen voor een adviesgesprek gaan we ervan uit dat je ook meedoet aan de rest van het project: de werkzaamheden die erbij horen en de planten aanplanten.

Vanaf 7 april 2024 zijn de inschrijvingen voor de voorjaarsronde gesloten. Je kunt je wel al aanmelden om op de hoogte te worden gehouden van de aankomende ronde in het najaar. Na zomer zullen de adviesgesprekken ingepland gaan worden en de planten zullen waarschijnlijk begin oktober geleverd worden. 

Voorinschrijving Najaarsronde Operatie Steenbreek

Wanneer je hieronder je gegevens invult zal ik je op de hoogte houden wanneer we gaan starten met de najaarsronde (na de zomervakantie). De planten zullen naar alle waarschijnlijkheid begin oktober uitgeleverd worden. 

Checkboxes(Vereist)
Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.