Het kunstwerk Wandeling op geel was onderdeel van Into Nature 2023.

De zeven kleurvlakken in verschillende tinten geel zijn enerzijds een verwijzing naar de abstracte schilderkunst, anderzijds zijn de vlakken van 1 bij 1 meter gebaseerd op de vlakken die ecologen ook gebruiken als ze veldonderzoek doen. De geeltinten verwijzen naar verschillende gele bloemen die Cools in de zomer van 2022 langs dit deel van de route van Time Horizons aantrof. Het bord waar je nu voor staat, is voor Cools een beginpunt van het kunstwerk, waarvan het grootste deel bestaat uit de wandeling die je vanaf hier zult maken, of wellicht ook wanneer je in je eigen omgeving een wandeling maakt).

Cools maakt deze ‘wandelingen op geel’ al jaren iedere dag, waarbij hij de bloemen op kleur, en niet zoals biologen doen op categorie, in kaart brengt. Zo staat de zintuiglijke ervaring voorop. De wandelingen zijn vanuit een grote interesse in vlinders ontstaan, die zich in het bijzonder tot gele bloemen aangetrokken voelen omdat die veelal meer nectar bevatten. 

Welke kleuren geel je tijdens Time Horizons tegenkomt en waar precies kan iedere dag veranderen. Zo wordt je ook uitgenodigd om stil te staan bij de levensspanne van bloemen en vlinders.

Een tweede deel van het kunstwerk bestaat uit een kleurenkaart die aan dit boekje is toegevoegd, waarop alle 16 kleuren gele bloemen zijn weergegeven die Cools langs dit deel van de route aantrof. De kaart kan je in de hand meenemen op het vervolg van je route, op
zoek naar geel gekleurde bloemen. Door op deze manier naar het landschap te kijken ontstaat er een andere, als het ware intiemere ervaring in het kijken naar het landschap dan je wellicht gewend bent. Op de achterkant van de kleurenkaart bevindt zich een derde element van Wandeling op geel: een door Sandra van den Beuken voorgestelde tekstuele
bijdrage, in de vorm van een kort pleidooi van ecoloog Jap Smits voor meer geel op de zo
welbekende paarse hei.