Aan de Ham in Meerlo zijn de opdrachtgevers voor de tweede keer de uitdaging aangegaan om een gezichtsbepalende boerderij te renoveren en in ere te herstellen. In een eerder, soortgelijk project, hebben zij gezien dat het aanplanten van het erf veel bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Alleen na zoveel jaar verbouwen en klussen was daar minder energie voor. Voor dit nieuwe project wilden ze het precies andersom doen; eerst het erf inrichten en vervolgens aan de slag met de binnenkant. Hiermee zou het groen, na weer lange tijd klussen, al een stuk volwassener zijn. 

Het project is gelegen in een bijzonder stukje Meerlo, tegen het Schuitwater, een oude Maas-arm. Ook het gebouw en de ligging in het landschap zijn zeer markant.

De opdrachtgever had zich al goed verdiept in een passende erfbeplanting en gaf aan dat ze graag leilindes, gemengde hagen en hoogstamfruit wilden terugzien in het ontwerp. Ook een goede indeling van voor en achtererf, een moestuin en op hoofdlijnen een tuinontwerp behoorde tot de opdracht.

Door de ruimte rondom en tussen de gebouwen in te delen in diverse kamers met andere functies ontstaat er een spel tussen open en beslotenheid. In het ontwerp is goed nagedacht over de logistiek, zo kunnen alle gebouwdelen goed bereikt worden en kan het geheel makkelijk beheerd worden.