Op het dakterras van museum van Bommel van Dam hebben beeldend kunstenaar Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken De Steriele Tuin gerealiseerd.

De Steriele Tuin op het dakterras stelt vragen bij dit manipuleren van planten, puur voor ons visueel genot. Is een tuin er alleen voor ons genoegen en staan wij daarmee boven de natuur? De twee tuindelen functioneren als twee kanten van de medaille: aan de ene kant zijn de gemanipuleerde steriele planten te zien, zoals wij mensen die graag zien. Aan de andere kant groeien de oorspronkelijke varianten van deze plantensoorten, zoals de meeste insecten die het liefst aantreffen.

De tuin nodigt uit om zelf op onderzoek te gaan; aan welke kant hoor je de meeste insecten zoemen? Waar zie je vraatsporen aan bloem en plant? Aan welke kant geuren de bloemen het meest intens? En stel je de vraag: wie voelt zich welkom in jouw tuin?

Cassette en kunstenaarsboek

Bij De Steriele Tuin horen ook een cassette en kunstenaarsboek, die beide opgenomen zijn in de collectie van museum van Bommel van Dam. Het onderzoek en de achtergrondinformatie voor de installatie maken hier deel van uit. Het kunstenaarsboek bestaat onder andere uit essays vanuit verschillende invalshoeken met de centrale vraag: ‘Wat is een tuin?’.

De tuin is tijdens openingstijden van het museum gratis te bezoeken.